Atopijski dermatitis – korisne navike

atopijski dermatitis

ATOPIJSKI DERMATITIS – KORISNE NAVIKE

20% djece ima kožu sklonu atopiji, koja je iznimno fragilna, svrbi, sklona je crvenilu… Svi navedeni simptomi otežavaju svakodnevnicu mališana.

Kako se brinuti za kožu sklonu atopiji i smanjiti učestalost faza pogoršanja?

 

A-DERMA IMA ODOGVORE!

ATOPIJSKI DERMATITIS U 7 TOČAKA

 1. Karakterizirana je čestim fazama pogoršanja, s nepravilno oblikovanim crvenim plakovima i malim vlažnim mjehurićima koji se mogu pretvoriti u kraste. Sve je popraćeno intenzivnom suhoćom kože i svrbeži.
 2. Promjene se uglavnom nalaze na čelu, obrazima, vratu, kapcima, torzu i pregibima laktova i koljena. U dojenčadi, do 2 godine, u 25% slučajeva zahvaćeno je i vlasište.
 3. Ovo je najčešća kožna bolest koja zahvaća djecu.
 4. U 80% slučajeva pojavljuje se do 1.godine života.
 5. Uglavnom se povlači poslije 7 godine
 6. Vrlo često je nasljedna: 50% djece s jednim alergičnim roditeljom razvija atopijski dermatitis. Ovaj postotak se povećava na 80%, ukoliko su oba roditelja alergična.
 7. Povezan je s oštećenom kožnom barijerom.

OD ČIŠĆENJA DO NJEGE KOŽE – USVOJITE ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE….

 • Za čišćenje kože ne koristite proizvode sa sapunom. Odlučite se za posebno prilagođene formule, bez sapuna i s fiziološkim pH. Izbjegavajte pretjerano toplu vodu i dugotrajnu kupku.
 • U fazama poboljšanja, nakon čišćenja kože, na suhu kožu nanesite emolijentni proizvod. Tako povoljno djelujete na suhoću i svrbež, umirujete kožu i obnavljate kožnu barijeru.
 • Za vrijeme pogoršanja, liječnik propisuje terapiju, uglavnom kortikosteroide jer se emolijensi nanose samo na kožu koja nije nadražena.

 

A kako smanjiti štetu od svrbeži/češanja?

 • Koristeći emolijens svaki dan, posebno navečer prije spavanja.
 • Nosite isključivo pamučnu odjeću.
 • Ne prekrivajte previše kožu, pogotovo ne noću.
 • Nosite pamučne rukavice noću.
 • Imajte kratko odrezane nokte.


Što je to emolijens?

Emolijensom (lat. emolliens = koji omekšava) nazivamo topički pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njezine vlažnosti. U dermatologiji se najčešće preporučuju, jer umiruju svrbež, najčešći simptom suhe kože, i sprječavaju daljnje  fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za kortikosteroidima i drugim lijekovima.