Korisni savjeti za pravilnu dohranu mališana

dohrana mališana

Korisni savjeti za pravilnu dohranu mališana

Voće ili povrće? Blendano ili gnječeno? Rijetko ili gusto? S komadićima ili bez? Kuhano na pari ili u vodi? Većina će se roditelja djeteta starijeg od godinu dana s osmijehom i sjetom prisjetiti ovih pitanja koja su im i samima prolazila kroz glavu nakon što je njihov mališan napunio šest mjeseci i krenuo ususret novim okusima. No, oni roditelji koje tek čeka faza dohrane ulaze u nju s dozom neizvjesnosti, čak i bojazni, jer žele svom djetetu osigurati najkvalitetniju i najbolju prehranu od samog početka. A kako i ne bi, kad je poznato kako se zdrave prehrambene navike stvaraju od malih nogu, u najranijoj fazi odrastanja.

Najzahtjevnije, ali i najljepše razdoblje

Ipak, uvođenje dohrane ne mora biti stresno i komplicirano. Unatoč tomu što je riječ o jednoj od najzahtjevnijih faza roditeljstva, prvi koraci u pripremi obroka za dijete među najdragocjenijim su uspomenama jer roditeljima pružaju priliku da svom djetetu otkriju sasvim novi svijet – svijet novih okusa, zamamnih mirisa i neobičnih tekstura. Pritom se iz dana u dan pred roditeljima pojavljuju nove nedoumice, no uz pomoć stručnjaka i razmjenom iskustava moguće ih je jednostavno i brzo otkloniti. Važno je imati na umu kako će djeca u početku ponekad ispljunuti hranu jer ne znaju drugačije pokazati što žele, no s vremenom će lakše i brže prihvaćati nove namirnice. Uz to, svako je dijete različito, stoga treba poštivati njegovu individualnost i otkrivati mu nove okuse pažljivo i strpljivo.

dohrana

Korisni savjeti u praktičnim videoradionicama

U želji da pomogne roditeljima u uvođenju dohrane svojim mališanima, Philips Avent pripremio je seriju jedinstvenih videopredavanja u kojima savjetnica za dohranu djece Nataša Brnas donosi pregršt korisnih savjeta za lakše i jednostavnije upoznavanje djeteta s prvim namirnicama i začinima. Videopredavanja su podijeljena na četiri faze, ovisno o dobi djeteta. Roditelji mališana u dobi od šest mjeseci tako će u prvom videu saznati više o znakovima spremnosti djeteta za početak dohrane, prikladnim namirnicama za prve obroke te najboljim načinima pripreme hrane uz očuvanje svih nutrijenata. Kroz drugi video roditelji djeteta u dobi od sedam i osam mjeseci susrest će se s novim namirnicama i drugačijim teksturama prikladnim za drugu fazu dohrane. Saznat će i kako zainteresirati dijete za jelo te koje je namirnice bolje izbjegavati dok probavni sustav još nije dovoljno razvijen. Treći video namijenjen je roditeljima djeteta u dobi od devet do dvanaest mjeseci, a u njemu se stavlja naglasak na treću fazu dohrane u kojoj dijete počinje samostalno jesti, otkrivajući slasne komadiće hrane koje će primati rukom i tako vježbati svoju finu motoriku. Četvrti video donosi savjete za roditelje djeteta starijeg od godinu dana, koje je u toj fazi puno aktivnije te zahtijeva i puno više energije koju je potrebno osigurati nutritivno bogatom prehranom. Osim što predstavlja pregršt novih namirnica koje će dijete moći isprobati, ova faza najčešće donosi i značajnu promjenu za svakodnevicu cijele obitelji – povratak mame na posao koji zahtijeva dobru organizaciju i pomnije planiranje obroka.

Zadržavanje svih nutrijenata

Uz korisne savjete o upoznavanju djeteta s različitim namirnicama, videopredavanja stavljaju naglasak i na kuhanje na pari kao najbolji način termičke obrade hrane koji čuva hranjive sastojke, teksture i okuse obroka. Iz tog razloga voditeljica Nataša Brnas za pripremu jela koristi Philips Avent uređaj za pripremu zdrave hrane za djecu 4-u-1 koji, kao i Philips Avent uređaj za pripremu zdrave hrane za djecu 2-u-1, roditeljima pomaže jednostavno pripremiti ukusne domaće kašice u kojima će djeca uživati u svim ranim fazama razvoja. Korištenje uređaja iznimno je jednostavno. Potrebno je očišćene i narezane namirnice staviti u vrč, dodati vodu u spremnik te pokrenuti funkciju kuhanja na pari, pri čemu jedinstveno kruženje pare osigurava ravnomjerno kuhanje svih sastojaka, bilo da je riječ o voću, povrću, mesu, ribi ili mahunarkama. Zvučni signal javit će kad je kuhanje gotovo, a potom je vrč potrebno okrenuti naopako te izmiksati sastojke u kašicu željene gustoće, u kojoj će svi sokovi koje je hrana ispustila pri kuhanju ostati zadržani, dajući joj zamaman miris i okus.

Praktično za cijelu obitelj

Velika je prednost Philipsovih uređaja za pripremu hrane i njihov suživot s obitelji koji se nastavlja i nakon razdoblja dohrane, jer nude mogućnost kasnijeg korištenja za pripremu obroka za cijelu obitelj. U njima je moguće jednostavno kuhati namirnice na pari, a mogućnost miksanja odlično služi za spravljanje različitih jela, poput kremastog pirea od krumpira, graška, bundeve, celera ili drugog povrća, kao i osnova za ukusnu gustu povrtnu juhu od brokule, mrkve ili cvjetače. Naposljetku, brza priprema obroka u samo nekoliko poteza štedi dragocjeno vrijeme i energiju te, ono najvažnije, ostavlja više vremena za uživanje u zajedničkim obiteljskim trenucima.

Informacije, recepte i savjete o uvođenju guste hrane potražite i razmijenite na Facebook stranici: FB.com/PhilipsAVENTHrvatska