Poveznica između dojenačkih kolika i Lactobacillus reuteri

Poveznica između dojenačkih kolika i Lactobacillus reuteri 

Dojenačke kolike je čest poremećaj u radu probavnog sustava kod novorođenčadi i dojenčadi kojeg karakterizira dugotrajno neutješno plakanje. Prosječno, vrhunac kolika javlja se kod navršenih 6 tjedana života, a smanjuje se iza 12. tjedna. Iako kolike s vremenom prođu, nekad mogu ostaviti trajne posljedice na roditelje. Ostavljaju li kolike trenutne posljedice na zdravlje djece nije poznato, no otkriveno je kako djeca s navršenih 10 godina koja su patila od kolika, imaju 11 puta viši rizik od razvoja ponavljajuće boli u želucu kao i povišen rizik za alergijske bolesti i psihološke poremećaje.

Zbog čega dolazi do kolika za sad nije poznato, no otkriveno je kako djeca s kolikama imaju drugačiju crijevnu mikrobiotu u usporedbi s djecom koja nemaju kolike. Međutim, za sad još uvijek nije razjašnjeno da li je promijenjena mikrobiota uzrok ili posljedica dojenačkih kolika. Na crijevnu mikrobiotu utječu prehrana i vrijeme prolaska hrane kroz crijevo. Također, i naš mozak ima utjecaj na rad crijeva. Primjerice, mozak može utjecati na pokretljivost crijeva i propusnost membrane crijeva. Crijevna mikrobiota utječe na apsorpciju nutrijenata, pokretljivost i funkciju središnjeg živčanog sustava. Drugim riječima, mozak, crijevo i mikrobiota su povezani.

Probiotici se definiraju kao mikroorganizmi koji, unešeni u adekvatnoj dozi, ispoljavaju blagotvoran učinak na domaćina. Lactobacillus reuteri jest probiotička bakterija koja je prirodno prisutna u crijevima čovjeka, a može se unositi i putem dodatka prehrani. Nekoliko je istraživanja pokazalo kako ovaj bakterijski soj može bit koristan za ublažavanje dojenačkih kolika. To je pokazalo i istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu JAMA Pediatrics. Naime, djeca koja su unosila kapi s L. reuteri manje su plakala te su imala češće stolice nakon 28 odnosno 90 dana u usporedbi s djecom koja su unosila placebo. Također, nakon 90 dana djeca koja su unosila kapi s L. reuteri rjeđe su patila od regurgitacije odnosno povrata sadržaja želuca. 

Za dojenčad koja pati od kolika, regurgitacije ili zatvora stolice preporuča se Probalans Baby Protect – dodatak prehrani u kapima s Lactobacillus reuteri  za očuvanje zdrave ravnoteže crijevne mikroflore i kao pomoć za skraćivanje vremena trajanja plača.

Probalans Baby Protect je dodatak prehrani u kapima za dojenčad i djecu, s Lactobacillus reuteri  za očuvanje zdrave ravnoteže crijevne mikroflore (smanjenje kolika kod dojenčadi).

 

Izvor: Indrio F, Di Mauro A, Riezzo G, et al. Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA Pediatr. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.4367. published online January 13, 2014.

http://probalans-baby-protect.probalans.hr/