Prehrana djeteta u prvih godinu dana

Prehrana djeteta prvih godinu dana

Kada je moja beba spremna za dohranu?

  • Vaša beba samostalno drži glavu i uz pomoć može sjediti uspravno
  • Vaše dijete pokazuje interes za drugom hranom
  • Vaše dijete otvara usta kada mu približavate žlicu
  • ne izbacuje više hranu automatski jezikom iz usta

U prvih 4-6 mjeseci Vaše dijete iz majčinog ili nadomjesnog mlijeka dobiva sve što mu je potrebno za zdrav razvoj. Krajem 4. mjeseca, a najkasnije od 7. mjeseca života bi Vaše dijete trebalo početi jesti prvu kašicu. U tom razdoblju Vaše dijete treba više energije jer se sve više kreće. Igra i učenje vrlo su naporni!

 

Kako funkcionira?

1. Korak

Počnite s 2-3 čajne žličice povrća i tijekom prvih tjedana povećajte količinu na otprilike 100 grama – ovisno o tempu Vaše bebe. S obzirom na to da povrće nije dovoljno zasitno, nakon tog obroka dajte djetetu majčino ili nadomjesno mlijeko.

Za početak je idealna naša Beauty Baby Bio kašica od mrkve.

2. KorakPrehrana djeteta prvih godinu dana

Povrću dodajte krumpir. Možete to vrlo jednostavno učiniti s Beauty Baby Bio kašicom od mrkve i krumpira. Neovisno o količini koju pojede, djetetu je nakon te kašice još uvijek potrebno dati mlijeko.

3. Korak

Sada svemu dodajte meso i kašica za ručak je potpuna. Naše staklenke sadrže malu količinu ulja kako bi kašica bila zasitna i kako bi se vitamini topljivi u mastima mogli bolje apsorbirati. Za desert predlažemo voćnu kašicu, primjerice Beauty Baby kašicu od jabuke. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza. Naporno je naučiti jesti iz žlice, a zahtijeva i mnogo vremena. Nemojte siliti svoje malo zlato. Ako Vaša beba još uvijek ne želi kašicu ili mu je žlica jednostavno čudna, pokušajte ponovno nakon nekoliko dana. Dohrana od 6. mjeseca života U međuvremenu je Vaš mališan već naučio jesti, veseli se hranite možda i samostalno želi držati žlicu i stavljati hranu u usta… Sada je potrebno unijeti raznolikost u prehranu.

Još nešto novo

Uvodi se još jedna kašica – kašica s mlijekom i žitaricama ili sa žitaricama i voćem. Uobičajeno se navečer djetetu daje kašica s mlijekom i žitaricama, a poslijepodne kašica sa žitaricama i voćem. Odlučite sami želite li da Vaše dijete navečer jede mliječnu kašicu ili da još uvijek pije majčino odnosno nadojesno mlijeko. Zahvaljujući mlijeku, kašica je dovoljno zasitna za cijelu noć. Obratite pozornost na svakodnevnu zubnu njegu Vašeg malog zlata, posebice prije odlaska u krevet.

Naše kašice za poslijepodne i navečer

Dovoljna Vam je samo primjerice Beauty Baby žitna kašica sa 7 vrsta žitarica, voda i voćna kašica i već možete pripremiti ukusan i zdrav poslijepodnevni obrok. Žitnu kašicu možete pomiješati i s mlijekom te djetetu dati kao kašicu za večeru.

Imamo i mliječne kašice za večeru – ukusne s bananom ili kao gris  kašica s prirodnom aromom vanilije.

Kašice od 8. mjeseca života

Kada se pojave prvi zubići, dohrana smije sadržavati i male komadiće hrane. No, još uvijek se treba izbjegavati dodavanje velikih, tvrdih komadića kako se Vaš mališan ne bi zagrcnuo. Možete dodati i blage začine. Naše kašice udovoljavaju ovim uvjetima i po ukusu su Vaših mališana. Probajte i sami!

Dohrana od 12. mjeseca života

… je posljednja priprema za obiteljski stol. Stvar polako postaje ozbiljna – Vaš mališan sada već polako želi pravo jesti pa često i ono što se nalazi na Vašem tanjuru. Iskoristite taj interes Vaše bebe i dopustite joj neka kuša. Komadići u obrocima postaju veći, a dodaje se i više začina!

No, ne zaboravite i dalje biti štedljivi sa soli.