Prenatalni pripravci od iznimne su važnosti za zdravlje svake žene, ali i fetusa

Prenatalni pripravci od iznimne su važnosti za zdravlje svake žene, ali i fetusa

Buduće majke u današnje su doba dobro informirane o važnosti unosa folne kiseline tijekom trudnoće.  Folna kiselina je vitamin B skupine koji ima iznimnu važnost u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju. No, ono što se često zaboravlja je naglasiti važnost uzimanja folne kiseline i prije začeća. Naime, folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNA te sintezi proteina u svim stanicama što je od osobite važnosti od samog trenutka začeća, a mnoge žene ne znaju da su u drugom stanju do šestog ili čak osmog tjedna trudnoće. Nažalost, i istraživanja pokazuju da većina žena putem hrane ne unosi dovoljne količine folata tijekom ključnog razdoblja – prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos folne kiseline od najveće važnosti jer je niska razina folata majke prepoznata kao čimbenik rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Stoga je savjet, kojeg valja shvatiti ozbiljno, 12 tjedana prije trudnoće započeti s primjenom prenatalnih pripravaka koji, među ostalim, osiguravaju 400 μg folne kiseline, poželjno kao kombinacija aktivnog oblika folata (5 – MTHF) i folne kiseline. Općenito, svim ženama reproduktivne dobi savjetuje se redovan unos folne kiselinu u obliku dodataka prehrani zbog velikog broja neplaniranih trudnoća.

 

Prenatalni pripravci krojeni su upravo za potrebe trudnice i prate povećane potrebe na hranjivim tvarima koje je teško osigurati prehranom tijekom cijele trudnoće. Stoga je iznimno važno  i tijekom cijele trudnoće, ali i perioda dojenja koristiti kvalitetne prenatalne pripravke. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima još su više tijekom dojenja nego tijekom trudnoće te je njihov dodatan unos putem prenatalnih pripravaka u tom razdoblju od posebne koristi. Trudnicama i dojiljama vegetarijankama i osobito vegankama preporučuje se dodatak vitamina B12, kako bi imale dovoljnu zalihu ovoga vitamina za prijenos fetusu u svrhu prevencije eventualnih zaostatka u razvoju.

 

Osim folne kiseline, danas je prepoznato nekoliko temeljnih nutrijenata koje bi prenatalni pripravci trebali osigurati i to u adekvatnim dozama.  Na listi „ključnih nutrijenata“ za zdravu trudnoću i dojenje nalaze se i OMEGA-3 masne kiseline (DHA i EPA), željezo, jod, vitamini B6, B12, E, D te magnezij.

 

Pripravci koji u istom dozirnom obliku sadrže više bitnih nutrijenata imaju prednost zbog praktičnosti primjene – primjerice, pripravak koji osigurava potrebnu dozu omega-3 (barem 250 mg), folne kiseline (barem 400 µg), te glavninu vitamina i željeza, osigurat će prijeko potrebne nutrijente u praktičnom obliku. Dodatni kalcij i magnezij obično se moraju osigurati iz zasebnih pripravaka budući da su dnevno preporučene doze poprilično visoke i iznose 375 mg za magnezij i dodatnih 300 – 600 mg za kalcij – ovisno o prehrambenim navikama trudnice ili dojilje.

 

Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ posebno je formuliran dodatak prehrani koji osigurava omega-3 masnu kiselinu (DHA) , važnu za pravilan razvoj djeteta, dnevni unos od 200 mg DHA, koji za vrijeme trudnoće i dojenja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi, te zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom za vrijeme trudnoće i laktacije povećavajući razinu folata majke. Naime, niska razina folata u organizmu majke čimbenik je rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju,stoga je unos folne kiseline od iznimne važnosti. Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ također je formulacija koja je iznimno bogata željezom koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina te zadovoljava potrebe trudnica i dojilja za vitaminima B6, B12, D, E i jodom. Almagea® PRENATAL  OMEGA3+ kapsule nemaju specifičan „riblji okus i miris“ te su blage za želudac.

Almagea PRENATAL OMEGA3+ kapsule ne sadrži otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene ni GMO sastojke.

 

Način primjene: Dva puta dnevno po  jedna kapsula, uz obroke

Upozorenje: Ne preporuča se osobama alergičnima na ribu i morske plodove.

Almagea PRENATAL OMEGA 3+ dodatak prehrani dostupan je za kupnju preko Almagea web shopa i u svim ljekarnama.

Pakiranje sadrži 60 kapsula. Cijena pakiranja iznosi 153,75 kn.