Vitamin D i respiratorne infekcije u djece

respiratorne infekcije

Vitamin D je vitamin topiv u mastima čiji popis uloga u organizmu biva svakim danom sve dulji. Glavna je uloga vitamina D održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Vitamin D, također, potiče apsorpciju fosfora. Budući da kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora, vitamin D je neophodan za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi.

Vitamin D podržava i rad imunološkog sustava što je osobito  bitno za one najmlađe.  Naime, zbog imunološkog sustava u razvoju, mališani su skupina koja je najčešće pogođena respiratornim infekcijama.  Nekoliko je studija povezalo deficit vitamina D s povećanim rizikom od infekcija dišnog sustava, a najnovija studija objavljena u časopisu BMC Infectious Diseases sistematizira spoznaje o vezi između vitamina D i respiratornih infekcija u djece.

Tako je analiza autora studije pokazala kako je  rizik od tuberkoloze veći kod djece s  niskom koncentracijom vitamina D.  Dodatno, deficit vitamina D je povezan i s većom ozbiljnosti simptoma oboljelih od tuberkuloze.   Nadalje, pronađena je veza između deficita vitamina D i većeg rizika od akutne upale srednjeg uha,  jedne od najčešćih infekcija koja pogađa djecu.  Inače, procjenjuje se da i do  50 % mališana diljem svijeta oboli od ove bolesti u prvoj godini života.

Infekcija koja također bilježi poveznicu s vitaminom D je bronhiolitis. Riječ je o akutnoj virusnoj infekciji donjeg dijela dišnog sustava koja se najčešće očituje suhim kašljem, zviždanjem i hropcima.  Prema rezultatima analize, vitamin D u obliku dodatka prehrani korisna je strategija za prevenciju kao i smanjenje ozbiljnosti simptoma kod bronhiolitisa.  Zanimljivo, pozitivan učinak  je primijećen kada su mališani uzimali pripravke vitamina D, ali i kada su majke još za vrijeme trudnoće posezale za dodatnim vitaminom D.

Veza između deficita vitamina D i većeg rizika od pojedinih respiratornih infekcija je neupitna, no znanstvenici još nisu suglasni oko optimalne doze vitamina D koju bi mališani trebali unositi putem dodataka prehrani. Prema dostupnim studijama pozitivan učinak kod simptoma tuberkuloze je utvrđen kod djece koja su dnevno uzimala 1000 IJ vitamina D kroz period od 8 tjedana, dok je ista doza kroz period od 4 mjeseca uspješno smanjila rizik od ponovne pojave akutne upale srednjeg uha.

Zaključno, čini se kako postizanje i održavanje adekvatne razine vitamina D može bi ti učinkovita metoda za smanjenje rizika od određenih respiratornih bolesti.

respiratorne infekcije

Beba treba, Mama zna! ProbalanS Baby!

 respiratorne infekcije

PROBalans Baby jedinstveni je proizvod koji osigurava 100% referentne vrijednosti vitamina D za dojenčad i malu djecu zajedno sa dobrim bakterijama Lactobacillus rhamnosus SP1 i mogu ih koristiti djeca od rođenja pa nadalje.

Više: http://baby.probalans.hr/