Dojenje za najbolji početak

Izvor slike: iz privatnog albuma Mirne Medaković Stepinac

Trudnoća je jedno od najdragocjenijih iskustava u životu svake majke, važna prekretnica iza koje dolazi sasvim novo razdoblje – doba roditeljstva. Odjednom sitnice više nisu važne, prioriteti se mijenjaju i pojavljuju se nove brige, jer središte svega postaje malo biće koje iznad svega treba ljubav, nježnost i sigurnost.

Pitanja i nedoumice

Uz sve lijepe trenutke koje donosi, roditeljstvo podrazumijeva i novu razinu odgovornosti, s kojom dolaze i nove odluke koje mladi roditelji moraju donijeti. Među tim je odlukama, možda i najveća i najznačajnija, odluka o hranjenju djeteta. S njom se susrela i naša glumica Mirna Medaković Stepinac, koja je rodivši blizanke pred sobom imala dvostruki izazov.

„Sa svih smo strana obasuti informacijama o trudnoći i porodu, no moram primijetiti da se o samom dojenju ne govori dovoljno. Ono sa sobom nosi brojna pitanja i nedoumice i kao velika pobornica dojenja mislim da je iznimno bitno da se na njih odgovori što ranije kako bi majke bile u potpunosti informirane o svemu što dojenje donosi“, izjavila je Mirna.

Prisjetila se svojih najvećih briga – hoće li imati dovoljno mlijeka, hoće li moći dojiti dvoje djece, kako će se nositi s mastitisom i brojnih drugih, no sve ih je uspjela prevladati i osigurati svojim djevojčicama najbolji početak u prehrani.

„Smatram da se upornost u savladavanju svih prepreka, teškoća i izazova s kojima se majke često susreću na početku dojenja itekako isplati i jako sam sretna što sam Kaju i Zoru mogla u prvim mjesecima njihovog života hraniti isključivo svojim mlijekom. Poznato je kako je majčino mlijeko najbolji izbor za dijete, sa svim važnim hranjivim tvarima i zaštitom koju pruža, a tu je i meni neprocjenjivo iskustvo povezivanja i razmjene nježnosti s mojim curama. Sretna sam što sam uspjela prevladati početne teškoće i dojiti, a zahvalna sam Philips Aventu što me u tome pratio svojim brojnim proizvodima“, izjavila je Mirna.

Vrijedna podrška

Svjesni važnosti i ljepote svakog trenutka koje roditeljstvo donosi, ali i velikih izazova koji se pred roditeljima nalaze osobito po pitanju prehrane njihovih mališana, u Philips Aventu već su više od 30 godina posvećeni pružanju podrške majkama u dojenju. Zahvaljujući brojnim kliničkim istraživanjima i testiranjima potpuno razumiju izazove prilikom hranjenja djece i stoga je njihova ponuda proizvoda i rješenja kojima pomažu majkama u dojenju usmjerena na savladavanje svih izazova koji ih čekaju na tom putu. Kroz suradnju sa zdravstvenim stručnjacima, koji su važan izvor informacija i podrške mladim majkama, Philips Avent dokazuje kako je uvijek uz majke, pomažući im u tom jedinstvenom razdoblju dojenja i osnažujući ih u ostvarivanju njihovog cilja da svoju djecu u prvih šest mjeseci isključivo doje te da ih doje što duže.

Brojne prednosti

Nadaleko je poznata činjenica da dojenje ima važnu ulogu u postavljanju čvrstih temelja za djetetov zdrav početak. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča majkama da, ako su u mogućnosti, krenu s dojenjem unutar jednog sata od rođenja djeteta te da nastavi isključivo dojiti do šestog mjeseca djetetovog života kako bi osigurale optimalan rast, razvoj i zdravlje djeteta. Ipak, usprkos tom savjetu, samo je 2/5 djece diljem svijeta isključivo dojeno tijekom prvih šest mjeseci života.

Osim što je važno za zdravlje i napredak djeteta, dojenje blagotvorno djeluje i na psihičko i fizičko zdravlje majke, pomaže u vraćanju maternice na normalnu veličinu te u skidanju viška masnih naslaga na tijelu. Uz to, smanjuje rizik od raka jajnika, raka dojke i osteoporoze kasnije u životu. Ne treba pretjerano naglašavati i koliko je dojenje praktično, s obzirom na to da je majčino mlijeko sterilno, uvijek dostupno i savršene temperature, a uz to i besplatno. Nije stoga čudno i da je dojenje čest odabir žena kad je u pitanju prehrana njihovog mališana, no valja imati na umu da je brojnim ženama u počecima potrebna pomoć i podrška partnera, obitelji i prijatelja. Tu su i neizostavni proizvodi poput ručnih i električnih izdajalica, jastučića za grudi, štitnika za bradavice i drugih iz asortimana Philips Aventa, koji su majkama na raspolaganju, pomažući im u odlučnosti i ustrajnosti da svoje dijete doje što više i duže.