Kako nahraniti dijete dok ste u pokretu?

Roditelji znaju da je svaki odlazak od kuće s mališanom, bilo da se radi se o šetnji gradom, odlasku u zoološki vrt, izletu u park ili dužem putovanju, pravi mali projekt što se tiče »prtljage«. Uz rezervnu odjeću, barem dvije vrste maramica, bočice, dekice i omiljene igračke, treba ponijeti i užinu za slučaj da dijete ogladni. Donosimo vam nekoliko ideja za jednostavne, ali i zdrave, raznovrsne te ukusne obroke koje možete ponuditi djetetu dok ste u pokretu.

Spremate se za šetnju gradom, izlet u park i uživanje u divnoj jeseni? Prije nego što zatvorite vrata stana, pobrinite se da vaš mališan ima sve što mu je potrebno kako biste bezbrižno proveli dan. Na popisu se svakako treba naći i užina, iako ćete izbivati samo kratko vrijeme. Ako pak planirate duže putovanje, pripremite više obroka. Nikada ne znate što vas može iznenaditi i kada će dijete ogladnjeti. Samo sito dijete je zadovoljno dijete, a ako je dijete zadovoljno, presretni su i roditelji!

Izbjegavajte slatkiše

Zbog nedostatka vremena i izbirljivosti djeteta brojni roditelji često posežu za nezdravim opcijama, poput slatkiša, slane ili masne hrane. Nakon takvog obroka dijete će dodatno ožednjeti, a mogu uslijediti i probavne smetnje. Nakon previše konzumiranog šećera dijete može postati nervozno, a šećer uzrokuje i karijes na zubićima. Naravno, nema ništa loše u tome da djetetu povremeno ponudite slatkiš, ali zaista samo povremeno i nikada kao zamjenu za uravnoteženi obrok. Vašem djetetu su za zdravi rast i razvoj potrebni uravnoteženi i hranjivi obroci, čak i kada ste na putu i u velikoj žurbi.

Kakvu užinu odabrati?

Idealan obrok za dijete ovisi o njegovoj dobi. Dojite li bebu, nema mjesta strahu od gladi. Za stariju bebu možete pripremiti voćnu ili povrtnu kašicu. Ako je vaš mališan već navikao na raznolikiju prehranu, upotrijebite maštu. Ponekad će vam jednostavno ponestati vremena ili nećete imati sve potrebne sastojke. Bez grižnje savjesti odaberite gotove kašice koje mogu biti praktično i brzo rješenje, jer današnja ponuda gotovih kašica sadržava sve što je potrebno vašem mališanu.

Voće i povrće

Voće i povrće su uvijek dobra ideja. Svježe voće prava je riznica minerala i vitamina. U jabuci ćete naći magnezij, u banani kalij, dok su naranče prepune C vitamina. Narežite voće različitih vrsta i pohranite ga u posudicu. Ako vam se ne žuri, dodajte malo meda ili obični jogurt sa žitaricama. Ako dijete ogladni u parku ili u šetnji, zdravi obrok naći će vam se pri ruci. Voće možete i izmiksati te pripremiti ukusnu domaću kašicu. Miksati možete i povrće, a pogotovo mrkvicu koju možete kombinirati s voćem. Upotrijebite maštu i kreirajte zanimljive voćno-povrtne kombinacije! Voli li vaše dijete grickati, pripremite zdrave grickalice od povrća: na štapiće narežite različito povrće, poput mrkvice, paprike ili krastavca.

Zdravi krekeri

Kada vaše dijete ogladni na izletu, nemojte odmah otrčati u pekaru po prvu ponuđenu opciju. Radije kod kuće pripremite zdrave, domaće krekere. Potrebno vam je svega nekoliko minuta, a super je što se krekeri neće tako brzo pokvariti. Osim toga, možete ih jesti i vi, zaista su ukusni! Popis sastojaka ovisi samo o vašoj mašti, a osnova su integralno brašno, različite vrste oraščića, zobene pahuljice, suho voće, kokosov ili kikiriki maslac te šumsko voće. Neki od ovih sastojaka mogu biti alergeni, stoga pripazite kod izbora sastojaka u slučaju da je vaše dijete alergično na oraščiće, kikiriki ili gluten.

Gotove kašice

Užurban životni tempo često nam ne dozvoljava da previše vremena provodimo u kuhinji. Međutim, to nije razlog da djetetu ne ponudimo pouzdanu alternativu u vidu gotovih kašica koje su odličan izbor na izletu, putovanju, u šetnji, ili kada, poput brojnih roditelja današnjice, jednostavno nemate vremena za pripremu domaćih obroka. Fructal, na čijim su kašicama odrasle generacije, nedavno je predstavio novu liniju Frutek kašica u vrećici koje možete ponuditi mališanu nakon navršenog 8. mjeseca. Što sve sadržavaju kašice? Samo pomno odabrane i provjerene sastojke, bez dodanih šećera, konzervansa i pojačivača okusa. Uz prirodno prisutne šećere, tu je i dodatak C vitamina. 

Mališani će uživati u voćnoj kašici s pravim jogurtom i voćnoj kašici s cjelovitim žitaricama, a posebno će im se svidjeti što kašicu mogu jesti sami. Roditelji će pak biti oduševljeni praktičnom ambalažom – vrećicom na istiskivanje koja dijete motivira da se samostalno hrani. Bez staklenki, žličica, podbradnjaka i pauza za papanje – dijete može jesti u pokretu što znači da ćete još više uživati u vremenu provedenom s njim!