Kako spriječiti i liječiti pelenski osip na prirodan način

pelenski osip

Pelenski  osip  je čest oblik upale kože koji se pojavljuje kao svijetle crvene točkice u pelenskom području. Obično je povezan s iritacijom zbog nedovoljno čestog mijenjanja pelena, te odjeće koja sprječava cirkulaciju zraka.

Pelenski osip se također može razviti i nakon uvođenja čvrste hrane u prehranu bebe, zbog prehrane majke ili kada beba ili majka uzimaju antibiotike. Najčešće se pojavljuje kod dojenčadi tijekom prvih 15 mjeseci, osobito između 9 i 12 mjeseca starosti. Pelenski osip može zabrinuti roditelje i smetati bebi, ali obično se može izliječiti uporabom krema za tu namjenu.

Simptomi pelenskog osipa

Pelenski osip prepoznajemo po crvenilu i pomalo otečenom kožom u pelenskom području. Dijete također može biti osjetljivo na dodir, posebno tijekom mijenjanja pelena ili kupanja.

pelenski osip

Uzroci pelenskog osipa

Iritacija iz stolice i urina – dugotrajno izlaganje urinu ili stolici može iritirati bebinu osjetljivu kožu.

Uvođenje čvrste hrane – kada djeca počnu jesti krutu hranu, sadržaj njihove stolice se promijeni, što može povećati učestalost stolice, a time i rizik od pelenskog osipa.

Iritacija zbog novog proizvoda – kod mijenjanja jednokratnih maramica, pelena, sredstva za pranje odjeće, omekšivača, pudera, ulja, sapuna i sl. može se javiti pelenski osip kao rezultat iritacije.

Bakterije ili gljivična infekcija – ono što počinje kao obična infekcija kože, može se proširiti na okolne regije. Područje pokriveno pelanama je posebno osjetljivo jer je toplo i vlažno, što je plodno tlo za bakterije i gljivice..

Trenje ili trljanje – dječje pelene ili odjeća koja iritira kožu može dovesti do osipa.

pelenski osip

Uporaba antibiotika – antibiotici ubijaju bakterije, one dobre isto kao i loše. Kada dijete uzima antibiotike, može se smanjiti broj dobrih bakterija koje sprječavaju razvoj gljivica, što rezultira pelenskim osipom zbog gljivične infekcije.

Liječenje pelenskog osipa

Najbolji tretman za pelenski osip je zadržati bebinu kožu čistom i suhom čim više je moguće. Prilikom kupanja koristimo samo prirodne proizvode, a nakon kupanja njegujemo bebinu kožu SAN BABY CARE Uljem za bebe. Za njegu pelenske regije, prevenciju osipa i njegovo uklanjanje koristimo SAN BABY CARE Dječju kremu za njegu i zaštitu kože pelenske regije. SAN BABY CARE je dermatološki testirana linija SAN prirodne kozmetike za njegu bebine kože. Namijenjena je redovnoj i posebnoj njezi osjetljive bebine kože.

SAN PRIRODNA KOZMETIKA se proizvodi u Hrvatskoj prema originalnoj recepturi mr.sc. Jagode Ćerić mag.pharm. Plod je dugogodišnjeg iskustva i rada, te ljubavi prema prirodi i ljekovitim sastojcima iz prirode. SAN PRIRODNU KOZMETIKU možete pronaći u ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj ili na www.san10.hr. Proizvodi je tvrtka SAN-10 d.o.o. iz Čakovca, Međimurje.