Moderno ortodontsko rješenje za majke i djecu: INVISALIGN

Moderno ortodontsko rješenje

Ako smatrate kako je prerano ili prekasno za ortodontsku terapiju možda niste čuli za Invisalign. Riječ je vodećem ortodontskom sustavu prozirnih udlaga koji ima niz prednosti u odnosu na klasične aparatiće. Gotovo da ne postoji dobna granica za Invisalign terapiju.

Invisalign ima istu primjenu kao klasični zubni aparatić načinjen od metalnih bravica i žice, ali u odnosu na njega ima razne prednosti. Za svakog pacijenta izrađujemo posebne Invisalign udlage. Nakon pregleda i planiranja ortodontske terapije pacijent prima točno određeni broj Invisalign udlaga. Njih treba mijenjati svakih 15 dana. Sa svakom novom udlagom zubi se postupno pomiču do iduće pozicije predviđene planom liječenja. Na koncu će svi zubi stići do željenog mjesta a vaš osmijeh će zablistati! Invisalign udlage su načinjene od izdržljive i neškodljive prozirne plastike. Tehnologija i sustav Invisaligna razvijeni su 2000-ih u SAD-u gdje ih danas preporučuje većina ortodonata.

U Dentalnom centru Videntis postupak izrade prozirnih Invisalign udlaga počinje pregledom kojim se utvrđuju ortodontske anomalije koje treba liječiti. Ovisno o tome naši stomatolozi preporučit će vam jednu od Invisalign terapija. Invisalign First je namjenjen je djeci koja imaju mješovitu denticiju. Moguće je imati ravne zube već od 9 godina, usmjeriti rast trajnih zuba te spriječiti zahtjevnije ortodontske zahvate i potencijalno vađenje zuba. Invisalign Lite i Invisalign i7 su odlični za blaže anomalije koje zahtijevaju manji broj udlaga i jednostavnije pomake. Terapije traju do šest mjeseci. Invisalign Full  je dizajniran za kompleksnije anomalije, uključuje praktički neograničen broj udlaga te kompleksne pomake zuba. Invisalign Teen namijenjen je rješavanju svih ortodontskih anomalija kao i Invisalign Full, ali s nekim prednostima za tinejdžersku dob.

Nakon odabira tipa Invisalign udlaga slijedi skeniranje zagriza u našoj ordinaciji. Sken čeljusti prikazuje postojeće stanje na temelju kojeg će se načiniti plan liječenja. Ortodontska terapija odredit će broj udlaga a s tim u skladu bit će načinjen i digitalni 3D model koji prikazuje tijek liječenja po fazama. Skeniranje zagriza za izradu Invisalign udlaga potrebno je načiniti i fotografije lijevog, desnog i prednjeg zagriza, kao i profila i osmijeha. Fotografije će također poslužiti za izradu 3D modela i plana liječenja. Nakon dovršetka i odobrenja plana terapije slijedi izrada Invisalign udlaga. Cijeli postupak od prvog pregleda, skeniranja zagriza, planiranja terapije, pa sve do dovršetka izrade udlaga traje oko 20 dana. Tijekom tog razdoblja ortodont će precizno podesiti sve stadije Invisalign terapije.

Nakon izrade Invisalign udlaga vrijeme je za postavljanje prve udlage. Ono se vrši u našoj ordinaciji, dok ostale udlage mijenjate sami. Uobičajeno je da se na zube pri tom postavljaju kompozitni oslonci, tzv. “attachmenti”. Oni su bitni za terapiju. Pomoću njih se na zube vrši potreban pritisak kako bi se pomaknuli u željenom smjeru. Uz to se mogu vršiti i druge prilagodbe, kao što je tzv. ubrušavanje zubi kako bi se načinilo mjesta za njihov pomak, i slično. Riječ je o nimalo, ili minimalno invazivnim postupcima koji dugoročno ne utječu na zdravlje i izgled zubi. Zatim ćemo vas uputiti u tijek terapije te koliko će još dolazaka biti potrebno u narednim mjesecima. Primjerice, uobičajeno je da Invisalign Full ortodontska terapija uključuje dolaske svakih 2 mjeseca, ovisno o pojedinostima terapije. Uz te napomene primit ćete i savjete kako mijenjati udlage i kako ih održavati čistima.

Po čemu je Invisalign poseban u odnosu na klasične aparatiće?

  • Invisalign aparatić je proziran, neuočljiv čak i iz blizine i može se skinuti
  • Invisalign se mora nositi 20 do 22 sata dnevno kroz prosječno 6 do 18 mjeseci
  • Udlage se rade posebno za svakog pacijenta ovisno o specifičnim problemima koji se trebaju riješiti
  • Ne zahtjeva posebno navikavanje, govor je normalan, ne vide se i ne ometaju svakodnevne aktivnosti
  • Ne postoji dobna granica za terapiju Invisalignom
  • Trajanje terapije se zna odmah na početku, a svaki pacijent dobije simulaciju svih pokreta zuba i njihov konačni izgled
  • Udlage omogućuje normalnu higijenu usta jer ih skidate prilikom jela i pranja zuba. Udlage se peru zubnom četkicom i toplom vodom ili Invisalign Cleaning Systemom
  • Kontrolni pregledi su svakih 4 do 6 tjedana, ili rjeđe
  • Nakon završetka terapije, pacijenti nose udlage koje su u funkciji retencije
  • Invisalign je prikladan za sportaše, dopušta konzumiranje bilo kakve hrane i pića, te zahvaljujući neuočljivosti ne narušava samopouzdanje pri društvenim i poslovnim kontaktima