‘Naša kuća u plamenu’

naša kuća u plamenu

Nekoliko dana nakon UN-ovog  summita o klimi, na hrvatsko tržište u izdanju izdavačke kuće Egmont stigla je knjiga ‘Naša kuća u plamenu’.  To su memoari Gretine majke Malene Erman o privatnoj obiteljskoj krizi u čijem su središtu psihološki problemi obiju kćeri, a koja se povezuje s ekološkom krizom te ugnjetavanjem žena, manjina i ljudi s invaliditetom: „Ovu smo priču Svante i ja napisali zajedno s našim kćerima i ona se tiče krize koja je zahvatila našu obitelj. Ona se tiče Grete i Beate. No ovo je ponajprije pripovijest o krizi koja nas okružuje i koja utječe na nas sve. “ Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i upitala se kako to da o tome nitko ne govori.
Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno? Greta ima fotografsko pamćenje i počinje proučavati klimatsku krizu i način kako se o njoj govori u medijima.
Navela je roditelje da promijene način življenja i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Bio je to prvi znak Gretine snažne volje i moći uvjeravanja. Zatim je odlučila pokušati uvjeriti i nas da se pokrenemo već danas, a ne sutra.

Ovo je priča o borbi jedne obitelji za svoje dijete koja je promijenila svijet!