Omega 3 i trudnice

Pregnacare

Novo istraživanje objavljeno u časopisu EbioMedicine dokazalo je da trudnice s niskom razinom omega-3 masnih kiselina u plazmi, tijekom prvog i drugog tromjesečja, imaju znatno povećan rizik od prijevremenog poroda.

Studiju1 potpisuju istraživači s Harvard T.H. Chan School of Public Health u suradnji s Statens Serum Institutom iz Kopenhagena. Ova odlično provedena studija obradila je meta podatke 96.000 djece u Danskoj, obradila uzorke krvi 376 žena koje su prerano rodile (prije 34. tjedna) i 348 žena koje su rodile na vrijeme.  Studija zaključuje kako trudnice s vrlo niskom razinom omega-3 masnih kiselina imaju deseterostruko povećan rizik od prijevremenog poroda u odnosu na trudnice s visokom razinom omega-3 u plazmi.

„U vrijeme kada se trudnice s raznih strana upozorava da, zbog moguće kontaminacije živom, izbjegavaju konzumirati ribu, rezultati našeg istraživanja ukazuju na važnost uzimanja adekvatne količine omega-3 masnih kiselina dugog lanca“, upozorava Sjudur F. Olsem, autor navedenog istraživanja.

Osigurati dovoljno koncentrirane i višestruko pročišćene omega-3 najbolje je iz proizvoda Pregnacare Plus ili Pregnacare Max  tvrtke Vitabiotics, vodećeg britanskog proizvođača.  Pregnacare Plus i Max sadrže sve potrebne vitamine i minerale, ali i 60 mg EPA i 300 mg DHA2 omega-3 iz ribljeg ulja farmaceutske čistoće. Pregnacare proizvodi su rigorozno testirani i u potpunosti odgovaraju EC i

WHO standardimakvalitete proizvoda. Dodatno, riblje ulje u Pregnacare proizvodima ne sadrži vitamin A koji se ne preporuča trudnicama.

Prijevremeni porod je vodeći uzrok smrti novorođenčadi, a povezan je i s kognitivnim i kardiometaboličkim problemima kasnije u životu. Unos dokosaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi.

www.pregnacare.hr

1. “Plasma Concentrations ofLong Chain N-3 Fatty Acids in Early andMid-PregnancyandRisk of Early PretermBirth,” Olsen S.F., Halldorsson T.I.,Thorne-Lyman A.L., StrømM., Gørtz S., GranstrømC., Nielsen P.H., Wohlfahrt J.,Lykke J.A., Langhoff- Roos J., Cohen A.S., FurtadoJ.D., Giovannucci E.L.,Zhou W., online August 3, 2018,EBioMedicine, doi:
10.1016/j.ebiom.2018.07.009

2. ISSFAL (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids) Workshop on the Essentiality