Razvoj motorike vrlo je važan za vaše dijete!

Razvoj motorike

 Prvi koraci

Bebe vrlo brzo apsorbiraju znanje o životu, uživaju u svakom trenutku, čak i u najmanjoj pojedinosti.  Okolina u kojoj se dijete svakodnevno nalazi postaje mu monotona , roditelji često meke plišane životinje i gumene knjige smatraju najboljim izborom za edukaciju, a to je zbog sigurnosti koju pružaju. Nažalost, ovaj se pristup brzo gubi s rastućim potrebama mališana. Prvi korak vašeg  zajedničkog puta u otkrivanju svijeta je signal da će dijete uskoro dobiti nevjerojatnu energiju koju ćete morati pravilno iskoristiti. Stoga je važno je da dijete što više vremena provodi u prirodi uživajući u bogatstvu boja i oblika koji će potaknutu njegovu maštu. Neki roditelji nepotrebno žure kako bi  potaknuli  dijete da nauči hodati držeći ga objema rukama. Važno je ne ubrzati taj proces, jer svaki maleni pomak razvija se vlastitim tempom. Jasno je da ćete se nekada pitati zašto je taj proces spor ili zašto vaše dijete još uvijek nije stabilno, no jednostavno je najbolje pustiti dijete neka se razvija u vlastitom ritmu.

Tricikl ili Balans bicikl bez pedala  

Vožnja biciklom zapravo je sjajan način provođenja vremena, koje dijete zasigurno zaslužuje a tako je uz vaš nadzor posve sigurno. U mnogim bajkama koje dijete sluša postoje likovi koji prolaze kroz prekrasnu pustolovinu koja obilaze svijet na vozilima s dva kotača. Dijete će se zainteresirati za ove priče, vjerujući da su istinite i sami će se željeti iskušati u toj pustolovini. U tome zasigurno pridonose i  nova inovativna rješenja koja su se pojavila na tržištu, a to su balans bicikli i tricikli za djecu od jedne godine. Koji su veoma korisni malim istraživačima i njihovim roditeljima. Takvi predmeti zabavljaju, podučavaju i štite dijete od padova i sudara s raznim predmetima. Za djecu koja još uvijek nisu spremna za korištenje balans bicikla preporučuje se tricikl s rotirajućim sjedalom kojim dijete može gledati u smjeru vožnje, prema roditelju te se bočno okrenuti na koju stranu je to potrebno. Tu se nalazi  i sigurnosni pojas , te dodatne funkcije kao što su košarica za kupnju i sjenilo, kako bi mogli sigurno i bezbrižno uživati u šetnjama i olakšati vama kao roditeljima. Popularna je i opcija balans bicikla bez pedala koji  nije toliko brz kao klasičan bicikl i kod njegovog korištenja ne dolazi do problema s hvatanjem djeteta u pokretu i velikom težinom bicikla na kojem je djetetu teško pedalirati. Vjeruje se da pospješuju djetetovo ispravno ponašanje na kolniku ili biciklističkoj stazi. Također djeca svladavaju koordinaciju i ravnotežu te kasnije nemaju problema s učenjem vožnje na standardnom biciklu sa pedalama. Istodobno treba napomenuti da dijete ne postiže velike brzine, a takvi bicikli jednostavni su i lagani. Kako već svaki roditelj zna da djeci brzo dosadne aktivnosti kojima se bavi, vjerojatno će nakon šetnje dijete željeti hodati ili čak ići na kolica pa u stvari, roditelj morati nositi bicikl. Njegova lagana težina spasit će vaša leđa od nepotrebnih napora. Ne zaboravite da što brže usadite u vašem djetetovom entuzijazmu za aktivan način života, brže će razviti dobre navike, uspostavit će ravnotežu i moći će preskočiti pomoćne kotače.

Zaštita je bitna 

razvoj motorike

Bilo da odlučite imati standardni bicikl ili balansni bicikl, važno je uzeti u obzir da dijete ne pada samo nakon prvog pokušaja hodanja već i kod obavljanja različitih zadataka, savjet je da odaberite dobro opremljenu kacigu. Dijete može pasti s bilo kojeg bicikla, a njegova glava je osjetljiva. Stoga izbjegnite ozbiljne ozljede, jer bi dijete trebalo obavezno nositi kacigu i štitnike kako biste bili sigurni da se ne bi ozlijedio u slučaju pada. Budite posebno pažljivi u šetnji uz cestu, pločniku koji je  integriran s biciklističkom stazom ili na mjestu gdje ima puno pješačkih prijelaza. Ako želite i vi voziti bicikl, nikad ne ostavljajte dijete iza sebe. Ako idete u šetnju s djetetom, a dijete vozi balansni bicikl, pokušajte biti što je bliže moguće vašem mališanu. S druge strane, iako je dijete već veliko i nezavisno, uvijek bi trebao voziti ispred ili između oba roditelja.Kinderkraft tricikle i balans bicikle bez pedala možete pronaći u trgovini BabyLand, Westgate Shoppong City ili na web shopu: www.BabyLand.hr