Šečer u dječjoj hrani? Veliko NE!

Šećer u dječjoj hrani

Hrvatska je među pet europskih zemalja s najviše pretile djece, a jedan je od glavnih krivaca – šećer. Kako onaj u slatkišima, tako i onaj „skriveni“, koji je prisutan u gaziranim sokovima, brojnim procesiranim namirnicama ali nažalost i u dječjoj hrani.

Svaki roditelj zna da razvoj i zaštita dječjeg imunosustava počinje od prvog dana života, a u današnje vrijeme kada sve više djece ima različite alergijske reakcije na hranu i okoliš, ali i probleme s prekomjernom težinom u kasnijoj dobi, potreba za kvalitetnom hranom postaje sve važnija.

Na stručnom skupu “Cjelovit pristup zdravlju djeteta – prehrana, suplementacija i njega” u zagrebačkoj Makronovi, vrhunski stručnjaci govorili su o izazovima za dječje zdravlje.

Jadranka Boban Pejić, stručnjakinja za prirodnu prehranu djece, rekla je kako dobre prehrambene navike treba usvajati što ranije te da roditelji trebaju znati zašto odabiru pojedine namirnice za svoju djecu, ali i da djeci trebaju biti najbolji primjer. „Okusni pupoljci i sklonost ka pojedinim okusima formiraju se u najranijem djetinjstvu. Izlažete li djecu nekvalitetnim namirnicama, šećeru, aditivima itd. velika je mogućnost da će i kasnije tražiti slične okuse i kreirati nezdrave prehrambene navike“, upozorila je.

Šećer u dječjoj hrani

Za djecu biramo najčišću organsku hranu i nikada ne dodajemo šećer

Važnost striktnih standarda kvalitete dječje hrane te prednosti sastojaka iz ekološkog ili biodinamičkog uzgoja na stručnom skupu prezentirao je Angelo Ferrara iz švicarske kompanije Holle. Ova tvrtka postoji više od 80 godina, a jedina na europskom tržištu proizvodi isključivo organsku dječju hranu. Poznata je po kvaliteti svojih proizvoda te od svojih početaka promovira ekološko poljodjelstvo kao jedinu održivu vrstu poljoprivrede, a od 1951. imaju Demeter certifikat koji jamči da je velik dio njihovih sirovina proizveden po načelima biodinamičkog uzgoja. Angelo Ferrara objasnio je standarde kvalitete Holle proizvoda.

Što karakterizira proizvodnju Holle dječje hrane?

U kašicama ne koristimo šećer, sol i aditive. Čak ni u grickalicama. Naše kašice mirišu po povrću i voću. Dodajemo samo ono što moramo po europskim zakonima. Adaptirano mlijeko prilagođeno je dječjoj dobi, a nudimo i različite kašice od riže, pira, prosa i drugih cjelovitih žitarica koji se organski uzgajaju. Pazimo da sve sirovine budu barem regionalne, ako ih nemamo u svom području nabavljamo ih iz bliskih, tako rižu ne uvozimo iz Kine nego iz Italije ili Španjolske. U Švicarskoj kontinuirano vršimo nutricionistička istraživanja i rigorozne kontrole sastojaka tako da uvijek unaprjeđujemo naše proizvode.

Kako se proizvodi hrana prema biodinamičkim standardima?

Kada se proizvodi hrana, cijela Demeter farma mora biti napravljena prema biodinamičkim standardima. Ne može jedno drvo na farmi biti prirodno, a drugo GMO. Na primjer, kravama se ne odstranjuju rogovi jer su važni za proizvodnju mlijeka i zato dobijemo najbolje mlijeko. Ova pravila nisu uobičajena u organskoj proizvodnji.

Šećer u dječjoj hrani

Što bi roditelji trebali izbjegavati u dječjoj hrani?

Ljudi bi trebali biti svjesni koliko je šećer štetan. Mi nemamo šećer u svojim proizvodima. Treba obratiti pažnju i na količinu hrane. Grickalice se mogu dati djeci, ali u razumnim granicama. Treba biti oprezan i zbog štetnih sastojaka i zato je važna činjenica da puno naših proizvoda ima prestižni Demeter certifikat gdje je upotreba umjetnih pesticida i gnojiva, ali i GMO tehnologija strogo zabranjena.

Koliko su roditelji osviješteni u pogledu izbora dječje hrane?

Naša tvrtka se razvija jer se ljudi sve više okreću prema organskoj hrani. U mnogim zemljama, tako i u Hrvatskoj ljudi postaju svjesni važnosti kvalitete hrane, ali i koliko neki sastojci mogu štetni. Kada postanete roditelj prva pomisao je organska hrana, čak i ako vas to prije nije zanimalo. Kad dobijete bebu počnete razmišljati kako ćete ju zdravo hraniti. Vi to ne morate jesti, ali vaše dijete mora. 

Holle proizvode potražite u ljekarnama i bio&bio trgovinama.