Uloga roditelja, međusektorsko djelovanje, ali i vršnjačka edukacija ključni su za odgoj zdravijih generacija djece

nestle kids

Panel raspravom  “Zdravija djeca u zdravijoj Hrvatskoj”,  koju je organizirala kompanija Nestlé, otvoren je dijalog između privatnog i javnog sektora te stručne javnosti o razvoju i odgajanju zdravijih generacija djece.

Na panelu su prisustvovali dr.sc. Dijana Mayer, voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr.sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu športa iz Središnjeg državnog ureda za šport, Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza i Olivera Međugorac, menadžerica za Odnose s EU Institucijama iz Ureda Korporativnih komunikacija i javnih poslova Nestlé Europa, Srednji Istok i Sjeverna Afrika.

S posebnim naglaskom na promociju preventivnih mjera – pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti, sudionici panela raspravljali su o rezultatima projekata koji su do sada provođeni zajedničkim snagama, kao što je projekt Vrtim zdravi film, koji se u Hrvatskoj odvija već osmu godinu za redom.

nestle kids

Preporučenih pet obroka dnevno imalo je samo 32,18% anketiranih učenika, a svega 17,7% učenika imalo je svakodnevnu tjelesnu aktivnost u trajanju od najmanje jedan sat dnevno -” istaknula je Dijana Mayer, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavajući rezultate istraživanja koje je HZJZ proveo u okviru projekta Vrtim zdravi film te  je napomenula da se prehrambene djece navike pogoršavaju s porastom dobi.

Vrtim zdravi film do sada je obuhvatio više od 36.000 učenika sedmih razreda diljem Hrvatske čije je prosječno znanje o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti nakon edukacije unaprijeđeno za oko 14%. Projekt trenutno prerasta svoju inicijalnu ideju i širi se i kroz vršnjačku edukaciju.

,,Kako bi podržao roditelje u odgoju zdravijih generacija, Hrvatski školski sportski savez provodi i druge programe koji imaju za cilj poticati učenike na tjelesnu aktivnost, kao što su Univerzalna sportska škola i Vježbaonica, a kojima je obuhvačeno oko 120.000 djece.’’- istaknuo je Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza

„Neosporna je uloga prehrambene industrije. Promicanje pravilne prehrane i zdravog načina života integralni je dio naše poslovne strategije. Zasniva se na dobrom poznavanju nutritivnih potreba djece kao i razumijevanja očekivanja njihovih roditelja. Kompanija Nestlé je do danas u provođenje projekta Vrtim zdravi film i edukaciju djece u Adriatic regiji uložila milijun eura te je njime obuhvatila više od 101.000 djece u više od 1.100 osnovnih škola.” naglasila je Olivera Međugorac, menadžer za Odnose s EU Institucijama iz tvrtke Nestlé.

nestle kids

Kao jedan od brojnih pozitivnih primjera promocije zdravijeg načina života, u okviru panela istaknut je i Nacionalni program športa, kojeg izrađuje Središnji državni ured za šport.

“U Nacionalnom programu športa posebno sevodi računa o tome kako unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje iiskoristiti promocijske vrijednosti športa. Mogući načini ostvarenja su kroz poticanjeprograma univerzalnih športskih škola, zatim programa koji potiču poboljšanjupsihofizičkog statusa i osiguranje uvjeta za masovno bavljenje športom krozsustav obrazovanja.”, istaknula je pritom Martina Jeričević iz Središnjeg državnog ureda za šport.Sudionicipanela zaključili su da su uloga roditelja, međusektorsko djelovanje ali ivršnjačka edukacija ključni su za odgoj zdravijih generacija djece te su najavili da će unarednim godinama odvojiti dodatne resurse i usmjeriti kapacitete u unapređenjeproizvoda i konkretne akcije kojima je za cilj promoviranje zdravijeg životnogstila u Hrvatskoj.

nestle kids